Με έντονο τρόπο η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της με το σχέδιο νόμου που ξεπουλά τα 5 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το αρχαιολογικό του Ηρακλείου.
Δείτε:
“Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να ξεπουλήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά”
ΜΕΡΑ25 Κρήτης: Πόσα «πιάνει» ο δίσκος της Φαιστού;
Κι ακόμα:
Σαν προικοθήρας, τα ξεπουλά όλα, λιμάνια και μουσεία, ενώ μας έχει κλείσει μέσα
Αρχαιολόγοι Κρήτης: Η ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Λίνα Μενδώνη
Κρητολογικό Συνέδριο: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και των άλλων 4
Βουλευτές και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου: Κάτω τα χέρια σας από το μουσείο Ηρακλείου και τα άλλα 4
Σε ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι πιστοποιημένοι, συμβασιούχοι Αρχαιοφύλακες που εργάζονται στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας Κρήτης αποδοκιμάζουν απερίφραστα το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΠΟΑ και αφορά τη μετατροπή 5 μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα), το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα) και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη).
Όπως σημειώνουν, “το σχέδιο νόμου, αφενός, υπονομεύει την ασφάλεια των αρχαιοτήτων και προωθεί την εμπορευματοποίησή τους”. “Πώς αλλιώς – προσθέτουν – να ερμηνευτούν οι προτάσεις για μακροχρόνιο δανεισμό με δυνατότητα ανανέωσης, για ίδρυση παραρτημάτων των μουσείων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (θυμίζει έντονα το επιχειρηματικό μοντέλο franchise!) και για μίσθωση του χώρου των μουσείων προκειμένου να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας;”
Και συνεχίζουν σε σχέση με το σχέδιο νόμου: “Αφετέρου, κομίζει τον «εκσυγχρονισμό» στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, με δυνατότητα τροποποίησης των όρων απασχόλησης. Το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό καλείται να δηλώσει εάν επιθυμεί την απασχόλησή του στα ΝΠΔΔ μουσεία! Γιατί ένας επί σειρά ετών μόνιμος εργαζόμενος να μη θέλει να εργαστεί σε ένα ΝΠΔΔ μουσείο;”
Όπως σημειώνουν, “το ΥΠΠΟΑ μετατρέπει τα 5 μουσεία σε αυτοδιοικούμενους δημόσιους οργανισμούς, επικαλούμενο «… τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής…». Ποιο είναι το στοιχείο «εκσυγχρονισμού» που φέρει το αυτοδιοίκητο των μουσείων; Ένα επταμελές Δ.Σ. διορισμένο από την Κυβέρνηση, ένας Γραμματέας και ένας αναπληρωτής του, ένας Γενικός Διευθυντής, δύο Νομικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι συνεδριάζουν μία φορά το μήνα και αποζημιώνονται γι’ αυτήν τη συνεδρίαση. Συστήνονται επιτροπές, ομάδες εργασίας….και ουκ έστιν αριθμός διοικούντων και των επιτροπών τους… Αδικαιολόγητα έξοδα, αδικαιολόγητη γραφειοκρατία και αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός διοικούντων που, κατά κοινή ομολογία όλων, εξυπηρετεί τους εκάστοτε κυβερνητικούς «φίλους», χωρίς κανένα σεβασμό στη μουσειακή πολιτική”.
Το σχέδιο νόμου, “είναι απογοητευτικό για τους πτυχιούχους της ειδικότητας «Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» ότι δε γίνεται καμία αναφορά σε ΙΔΟΧ προσωπικό για κάλυψη εποχικών – παροδικών αναγκών φύλαξης. Μήπως γιατί μεθοδεύεται η συνεργασία των μουσείων με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης;”
Ο Σύλλογός μας- καταλήγουν- ζητά επιτακτικά την άμεση απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου και απευθύνει κάλεσμα κοινής και συλλογικής αντίδρασης σε όλους τους εργαζόμενους στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στην Κρήτη, σε όλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στους Βουλευτές που εκλέγονται στο νησί μας και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Εκκλησία της Κρήτης, στους Καθηγητές, Φοιτητές και Μαθητές, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και στις ξένες Αρχαιολογικές Σχολές που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε τη δημόσια διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ασφάλεια των αρχαιοτήτων.